16:24

1403/07/26

اخبار جبهه مقاومت

شرایط عضویت تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد “نوهد”

یک کلاه سبز دریایی باید هر ۳ ماه آزمونی در حوزه غواصی ، چتر بازی ، دانش نظامی ، تست ورزشی و چکاپ پزشکی انجام دهد و هر کسی که امتیاز لازم را کسب نکند دیگر نمی تواند تکاور باشد.

کشورهای معدودی در دنیا وجود دارند که دارای چنین نیروهای عملیاتی باشند. البته شمار کشورهایی که یگانهایی را با عنوان یگانهای کماندویی و واکنش سریع در اختیار دارند زیاد است، اما منظور از نیروهای ویژه در این مقاله، واحدهای آزمون داده و دارای تراز بالا در زمینه رزم سریع عملیاتی درصحنه نبرد می‌باشند.

تیپ نوهد

تاریخچه تیپ نیروهای ویژه هوابرد در ایران

نخستین تلاش‌ها برای شکل‌دهی نیروهای مخصوص در ارتش ایران به سال ۱۳۳۲ بازمی‌گردد. در این سال ۱۰ نفر از کارکنان نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی وقت برای طی دوره چتربازی به کشور فرانسه و ۲ سال بعد در بازگشت به کشور، واحد چتربازی را پایه‌گذاری کردند. که هسته اولیه تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد فعلی شد

این واحد در سال ۱۳۳۸ به گردان چتربازی ارتقاء یافت. در همان سال تیپ ویژه هوابرد با شماره ۲۳ به نام «تیپ ۲۳ نیروهای ویژه» در قالب ۵ گردان عملیاتی، یک گردان پشتیبانی، یک دسته مخابرات و گروهان قرارگاه و آموزشگاه جنگ‌های نامنظم تشکیل شد.

در سال ۱۳۴۹، به «تیپ ۲۳ نیروهای ویژه هوابرد» تغییر نام یافت و یکسال پس از آن، دو یگان دیگر به نام‌های «رهایی گروگان» و گروهان «عملیات روانی» نیز به ساختار تیپ ۲۳ اضافه شد.

مقر اصلی این تیپ در پادگان نظامی باغشاه (پادگان حر) قرار داشت.

تیپ نوهد
تکاوران نوهد در جریان جنگ ایران و عراق در ارتفاعات کردستان

لشکر ۲۳ نیروهای ویژه هوابرد بعد از انقلاب ۱۳۵۷

پس از پیروزی انقلاب، تصمیم فرماندهان ارتش بر حفظ این نیرو و محول کردن مأموریت‌های خاص و ویژه به آن بود؛ بنابراین در درگیری‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و کردستان که در اویل انقلاب ایران بسیار شایع بود، به‌طور فراگیر از این نیروها استفاده شد.

پس از افشای طرح کودتای نوژه که بر طبق اعترافات عاملین آن قرار بود تعداد قابل توجهی از نیروهای این تیپ نیز در تهران وارد عمل شده و کنترل نقاط حساس را در اختیار بگیرند، حسن روحانی، نماینده وقت مجلس شورای اسلامی، در جلسه مورخ ۲۳ تیر ۱۳۵۹ درخواست انحلال این نیرو را مطرح می‌کند که این امر با مخالفت مصطفی چمران، وزیر دفاع وقت مواجه شد.

پس از پایان جنگ عراق با ایران، با دستور فرمانده کل قوا در سال ۱۳۷۰، تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد که سومین تیپ از لشکر تکاور مشتمل به ۳ گردان ۷۴۵، ۷۴۸ و ۱۵۴ بود از لشکر ۲۳ تکاور جدا شده و به صورت مستقل درآمد.

پس از جدایی، عنوان تیپ ۶۵ نوهد برای آن انتخاب شد و از سال ۱۳۷۱ فعالیت تخصصی خود را آغاز کرد. در همان زمان رنگ رسمی کلاه لباس سربازان، سبز انتخاب شد؛ که موجب شد این نیروها در ارتش ایران «کلاه سبزها» لقب بگیرند.

محل استقرار تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد در افسریه شرق تهران، مسلط بر مسیر شرقی جاده سمنان و مسیر شمال‌شرقی جاده شمال می‌باشد. سرهنگ هلاکو احمدیان فرماندهی این تیپ را برعهده داشت. در حال حاظر فرماندهی نوهد با امیر سرتیپ علی محمدی است.

تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد

در حال حاضر مشهورترین نیروی ویژه نظامی ایران تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد (اختصاری نوهد N.O.H.E.D FORCE) معروف به کلاه‌سبزهای ارتش به عنوان یکی از زبده‌ترین نیروهای نظامی در جهان مطرح است و در مسابقات دوره کوهستان سال ۲۰۱۴ روسیه مقام سوم را کسب کرد.

تعداد پرسنل این نیرو که دهمین نیروی ویژه و تکاور برتر جهان است حدودا ۶۵۰۰ تن است و به دلیل اهمیت بالای این تیپ فرمانده آن به پیشنهاد فرمانده کل نزاجا تایید و حکم فرمانده کل آجا منصوب می‌گردد.

 

ورود به رسته تکاوری

از بین بچه های تفنگدار دریایی ارتش عده ای داوطلب رفتن به رسته تکاوری می شوند البته باید یک سری ویژگی ها را داشته باشند و آزمون هایی بدهند و بعد از این آزمون ها نفرات برای یک دوره ۶ تا ۸ ماهه انتخاب می شوند.

در دوره تکاوری به جز فشارهای جسمانی و آموزش های تئوریک ، فشارهای روانی مصنوعی هم تحمیل می شود تا فرد در شرایط واقعی قرار بگیرد.

این افراد، به مدت ۶ ماه ۲۴ ساعته دور از خانواده در پادگان هستند و مرخصی یا اجازه خروج از پادگان را ن دارند.

آموزش های تکاوری نوهد

تیپ نوهد

ازحوالی سال ۱۳۴۸ پایگاه تفنگداران و تکاوران دریایی منجیل«قمر بنی هاشم (ع)» محل آموزشی کلاه سبز های ارتشی است که در کنار طبیعت جنگلی و دریاچه سد سپیدرود به تحمل سخت ترین دوره های تکاوری میپردازند.از هر ۲۰۰ نفر داوطلب آموزش دیده فقط ۱۰ نفر موفق به گذراندن مراحل آموزشی تکاوری میشوند.

آیا در خود میبینید بعد از نماز صبح ۱۶ کیلومتر بدوید، و تازه به محوطه موانع برسید و بعد از آن به سالن تیر اندازی رفته و به صورت فشرده به تمرین بپردازید؟

کسانی که دوره تکاور را گذرانده اند در ادامه الزاماتی دارند و هر جا که الزامات را نتوانند پاس کنند دیگر تکاور نیستند در واقع یک کلاه سبز دریایی باید هر ۳ ماه آزمونی در حوزه غواصی ، چتر بازی ، دانش نظامی ، تست ورزشی و چکاپ پزشکی انجام دهد و هر کسی که امتیاز لازم را کسب نکند دیگر نمی تواند تکاور باشد.

سرفصل های دوره های تکاوری تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد

یگان تکاوری نوهد

دوره تاب و توان

  •  دوره تاب و توان :  بعد از ۱۶ کیلومتر دوندگی،  دو گروه تکاور ۴ نفره کلاه سبز می بایست مسیری ۶ مایلی ( حدود ۱۰کیلومتر ) را در زمانی کمتر از یک ساعت بدوند و در این مسیر از تونل های خشک و فاضلاب و رودخانه و جنگل و جاده عبور کرده و البته همه این کارها درحالی انجام می شود که یک کوله پشتی و تفنگ ژ۳ را نیز حمل می کنند. در روز های انتهایی دوره  مسافت به۵۰ کیلومتر هم میرسد.

دوره آموزش زندگی در شرایط سخت

  • دوره آموزش زندگی در شرایط سخت(بقا در کوهستان، ساحل،کویر،جنگل،…) : تکاوران در سناریو های مختلف و جذاب  ۴۸ ساعت زنده ماندن فقط با یک کیلو یا دو کیلو آرد خام و یک قمقمه آب یا تجهیزات محدود برای یک نفر را تجربه میکنند هرنفر باید راس ساعت مقرر در روز و نقطه مقرر حضور داشته باشد. برای این کار باید با شرایط منطقه خو بگیرند ، آب تهیه کنند و برای شکار حیوانات تله بگذارند. و برای خود آب، غذا، پناهگاه تهیه کند.

آموزش جنگ نامنظم خانه به خانه و چریکی

  • آموزش جنگ نامنظم خانه به خانه و چریکی: متناسب با تهدیدات و تجربیات  روز در مقابل گروه های تروریستی در منطقه

آموزش های سطحی و زیر سطحی دریایی ویژه تکاوران دریایی

  • آموزش های سطحی و زیر سطحی دریایی ویژه تکاوران دریایی : کمین در دریا ، و ضد کمین ، نفوذ و ضد نفوذ ، ناوبری سطحی وزیر سطحی، راه اندازی قایق Gmini و باز و بست قایق های بادشونده به صورت تئوری و عملی

دوره راپل

دوره راپل : کلاه سبزها برای تمرین حفظ تعادل باید با استفاده از یک طناب چندمتری برای خود یک طنابچه درست کنند و بتوانند از سازه های بلند که ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متری دارد پایین بیایند یا این که از طریق کابلهایی که بین این دو سازه وجود دارد عبور و در بین راه تعادل خود را حفظ کنند و به سلامت به مقر دیگر وارد شوند.

انواع آموزش نظامی

  • دوره چتربازی اتوماتیک
  • دوره غواصی بدون حباب
  • دوره ناوبری و ملوانی
  • دوره خروج از زیر دریایی
  •  

تیپ نوهد

نیروهای اس بی اس ایرانی

از میان کسانی که تکاور شدند عده معدودی به عنوان SBS داوطلب می شوند. این دوره آموزش های بسیار سخت تری دارد زیرا آموزش های آنهاویژه تر و اختصاصی تر هستند. مثلا غواصی در عمق زیاد،خروج از زیر دریایی سبک و سنگین، البته نیروهای SBS بیشتر در بحث شناسایی برون مرزی و اطلاعاتی هستند.

در این آموزش ها  شرایط بسیار خاصی چیده میشود مثلا تکاوران به صورت تیمهای ۲ یا ۴ نفره وارد سناریو های مختلف شده و نفوذ می کنند و ماموریت انجام میدهند و با استفاده از شبیه ساز ها در انواع موقعیت های قرار میگیرند.

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جبهه مقاومت