اخبارگزارش و تحلیل

طرح آمریکایی دولت فراگیر در افغانستان؛سازمان سیا در حال بازگشت به این کشور

به گزارش مجله خبری مقاومت به نقل از یک منبع روسی،با توجه به تلاش آمریکا جهت متقاعد کردن رهبران طالبان برای ایجاد یک دولت فراگیر با هیئت وزیرانی از سیاستمداران خارج نشین افغانستان،احتمال می رود در بهار ۲۰۲۳ این دولت تشکیل شود.

منابع آگاه در افغانستان معتقدند که در صورت پیروزی آمریکا در ایجاد دولت فراگیر در افغانستان،نفوذ ایران،روسیه و چین در این کشور کاهش چشمگیری خواهد داشت.

نمایندگان بلندپایه وزارت خارجه آمریکا و سازمان سیا چندین ماه است که به طور فعال برای مذاکره با مقامات طالبان در افغانستان و همچنین رایزنی های فشرده با گروه های اصلی سیاسی و قومی در این کشور، در حال تلاش هستند.

آمریکایی ها برای انجام این مذاکرات،از واسطه های مختلفی از جمله قطر، ترکیه، ازبکستان، پاکستان، امارات متحده عربی و عربستان استفاده می‌کنند.

آنها همچنین در این مذاکرات از هر نوع واسطه ای استفاده کرده اند؛به عنوان مثال، توماس وست نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور افغانستان حتی همسر خود را درگیر این مذاکرات کرده است.

نقطه قوت آمریکایی ها در افغانستان نه تنها همکاری موثر دیپلمات ها و افسران اطلاعاتی سازمان سیا است بلکه شیوه ارتباطی انتخاب شده توسط توماس وست نیز می باشد.

منابع آگاه در افغانستان در مورد این موضوع توضیح این چنین گفتند:«برخلاف متصدیان مسیر افغانستان در برخی از کشورهای دیگر، وست نشان می دهد که بیشتر دوست دارد گوش کند تا صحبت کند.

در طول سه ماه گذشته، به‌ویژه در جلسات متعدد در استانبول، ساعت‌ها به حرف های آنها گوش داده است.

در نتیجه، سیاستمداران افغانستان که به شدت نیاز به توجه دارند، فرصتی برای سخن گفتن پیدا می‌کنند و دیپلمات آمریکایی نیز در این بین تمام نکات و ظرایف زندگی اقوام و سیاستمداران افغانستان را می آموزد.

توماس وست در این مدت ارتباطات شخصی خود را نیز با مقامات سیاسی و قومی افغانستانی تحکیم بخشیده است.

در این میان قطر و امارات نقش مهمی در طرح آمریکایی ارتباطات بین الافغانی را ایفا می کنند؛به طوری که در اوایل ماه اکتبر، مقامات ارشد وزارت خارجه و سیا در دوحه پایتخت قطر با رئیس استخبارات طالبان دیدار کردند.

همچنین به درخواست آمریکایی ها، نمایندگان قطر با ملا محمد یعقوب وزیر دفاع طالبان گفتگوهای مهمی انجام دادند؛در این میان اخباری از دیدار وی با مقامات ارشد آمریکا به گوش می رسد.

به نظر می رسد که کشورهای حاشیه خلیج فارس از سوی آمریکایی ها نقش اصلی تماس با مقامات طالبان را بر عهده دارند.

بر اساس گزارش های رسیده،آمریکا با جناح ملا یعقوب در طالبان صحبت کرده و قرار است وی در حل مشکل ایجاد دولت فراگیر در افغانستان به موفقیت برسد.

بر اساس شایعاتی که پس از دیدارهای متعدد توماس وست با مقامات قومی و سیاسی افغانستان در استانبول منتشر شده قرار است رایزنی هایی بین مقامات و نمایندگان آمریکایی با گروه های سیاسی کلیدی افغانستان در خارج از کشور و رهبران جناح ملا یعقوب در طالبان در ماه دسامبر برگزار شود.

پیش بینی می شود که تا فوریه ۲۰۲۳ مصالحه لازم حاصل شود؛این مصالحه که طرح تمام آمریکایی با اتاق فکر سازمان سیا می باشد هم شامل تشکیل دولت فراگیر با کابینه جدید وزیران و هم شامل ساختار این کابینه می باشد.

به این ترتیب در طرح آمریکا،وزیران از بین سیاستمداران خارج نشین افغانستان و رهبری آن در دست جناح ملا یعقوب خواهد بود.

به گفته منابع آگاه در افغانستان،معماران طرح آمریکایی دولت فراگیر افغانستان نه تنها به ملا یعقوب، بلکه بر معاون اول نخست وزیر طالبان یعنی ملا عبدالغنی برادر نیز متکی هستند.

ملا برادر که اولین قرارداد را با آمریکا در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ در دوحه امضا کرد، راه را برای قدرت گرفتن طالبان در کابل هموار کرده است.

به گفته منابع افغان، به لطف ملا برادر حامد کرزی پس از یک سال حصر خانگی از کابل به دبی سفر کرده است؛اخبار منتشر شده حاکی از آن است که آن دو در یک روز به امارات متحده عربی،جایی که فرستادگان آمریکایی قبلاً در آنجا بودند،سفر کرده اند.

دیپلماسی فشرده توماس وست و رایزنی فعال مقامات آمریکایی با مقامات سیاسی خارج نشین افغانستان و رهبران گروه ملایعقوب بدون حل «مشکل حقانی» نمی تواند موفق باشد.

سراج الدین حقانی رئیس وزارت داخله طالبان و در عین حال رهبر شبکه حقانی نه تنها به عنوان رقیب اصلی گروه ملایعقوب در مبارزه برای قدرت در داخل طالبان مشهور است بلکه به عنوان یک شخص مرتبط با پاکستان و چین رقیب اصلی آمریکا در منطقه است.

منابع آگاه در افغانستان ادعا می کنند که گروه حقانی در مذاکرات با آمریکایی ها شرکت نمی کند؛بدین ترتیب تام وست و شرکای او بدون حل «مشکل حقانی» قادر به اجرای طرح ایجاد یک دولت جدید فراگیر در افغانستان نخواهند بود.

در اینجا چندین سناریو ممکن وجود دارد؛اول تلاش برای مذاکره با سراج الدین حقانی از طریق دعوت از او به مشارکت سودمند متقابل با دادن امتیاز و رشوه.

سناریوی دوم کودتای نظامی-سیاسی در کابل توسط گروه ملایعقوب است که وی را مجبور به ترک افغانستان و رفتن به پاکستان کند.سناریوی سوم نیز حذف فیزیکی سراج الدین حقانی می باشد.

با کنار هم گذاشتن یکی از سناریوهای فوق،ائتلاف آمریکا و گروه ملایعقوب با مشارکت سیاستمداران خارج نشین، می‌توان ظهور یک دولت فراگیر جدید را در کابل اعلام کرد.

به نظر می رسد که مولوی هیبت الله آخوندزاده رهبر طالبان نمی تواند در این طرح مشکل جدی ایجاد کند؛ همانطور که منابع آگاه افغانستان اشاره می کنند، او دارای اهرم های نفوذ قوی از طریق سرویس های مخفی پاکستان است.

به احتمال زیاد هبت الله آخوندزاده در فتنه سیاسی جدید افغانستان به طرف برندگان خواهد پیوست.

بازنده‌های سیاسی حاصل از این ترکیب با یک دولت فراگیر افغانستان که از الگوی آمریکایی پیروی می‌کند، بدیهی است که رقبای ژئوپلیتیک واشنگتن در منطقه یعنی چین، روسیه و ایران خواهند بود.

ظهور دولتی با وزرای منتخب توماس وست در کابل به معنای کاهش بیشتر و سریع نفوذ پکن، مسکو و تهران بر اوضاع افغانستان خواهد بود.

روبیکای اخبار جبهه مقاومت
متنی یکتانت

HajEmmad

گریزتان نیست گریزتان نیست که در هر بیتی تفنگی است از کرانه ی نیل تا فرات…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا