زمینهسازی اشغالگران برای استخراج گاز از میدان مورد مناقشه کاریش لبنان

بهرغم اینکه مذاکرات غیرمستقیم میان بیروت و تلآویو هنوز به پایان نرسیده و هیچ توافقی درخصوص تعیین مرزهای دریایی در منطقه مورد مناقشه حاصل نشده است، رژیم صهیونیستی از آغاز “آمادگیها برای اتصال میدان کاریش به شبکه خطوط لوله اسرائیل” خبر داده و خاطرنشان کرد که این اقدام در چارچوب “آمادهسازی برای بهرهبرداری از سکو و استخراج گاز” صورت میگیرد.
بررسی میدان گازی «کاریش»
میزان ذخایر گازی در میدان کاریش ۱٫۳ تریلیون فوتمکعب برآورد شده است. این میدان در ۱۰۰کیلومتری سواحل فلسطین اشغالی قرار دارد و آخرین منطقه اکتشافات رژیم صهیونیستی در دریای مدیترانه محسوب میشود.
میدان «کاریش» به وسعت ۱۴۳۰ کیلومتر مربع در منطقه ۲۹ مرزی میان لبنان و فلسطین اشغالی قرار دارد. لبنان اصرار دارد که بخش بزرگی از این میدان نفتی درون مرزهای این کشور قرار دارد و در مقابل رژیم صهیونیستی اسراییل نیز مدعی است که سراسر این منطقه تحت «حاکمیت تام» این رژیم است. خرداد امسال بود که بعد از گذشت بیش از یک ماه از آغاز عملیات حفاری اسراییل در میدان گازی کاریش، لبنان تازه درصدد محکومیت اقدام تلآویو برآمد و حالا اسراییل قصد دارد به زودی بهرهبرداری از آن را نیز آغاز کند.
سازمان زمین شناسی ایالات متحده در سال ۲۰۱۰ تخمین زد که حوضه «لوانتین»(دریای شام) می تواند ۱.۷میلیارد بشکه نفت قابل استحصال و ۱۲۲ تریلیون فوت مکعب گاز را در خود جای دهد. برای مقایسه، ذخایر گاز این حوضه برابر با ۷درصد از کل ذخایر روسیه است.
اختلاف مرزی بر سر چیست؟
اصل اختلاف در واقع، در مورد مرز دریایی بین دو کشور و نحوه محاسبه خط مرزی است که از لبنان و مرز زمینی اسرائیل امتداد مییابد. برای سالها، منطقه مورد مناقشه حدود ۸۶۰ کیلومتر مربع را پوشش میداد و لبنان ادعا میکرد که مرز دریایی آن در جنوب منطقه مورد ادعای اسراییل قرار دارد. در زیر آن خطوط مرزی، میدان گازی «کاریش» در منطقه مورد ادعای اسراییل قرار داشت.
به گفته «میزراحی» اما، لبنان ادعای اصلی مرزهای دریایی خود را اصلاح کرد و آن را به سمت جنوب حرکت داد و حدود ۱۴۰۰ کیلومتر مربع دیگر به ادعای اولیهاش اضافه کرد. منطقه اضافی شامل بخشی از میدان «کاریش» است که عملیات اکتشافی اسراییل در آن در حال انجام است.