بحران مرزی لهستان و بلاروس: در آستانه فاجعه انسانی، چه کسی مقصر است!

در مرز لهستان و بلاروس چه خبر است؟
بیش از ۱۰۰۰ نفر، که بسیاری از آنها با رویای رسیدن به خوشبختی و آسایش از کشورهای بعضا درگیر جنگ مسلمان خاورمیانه فرار می کنند، به طور دسته جمعی به مرز لهستان با بلاروس رسیدند ، این هفته در تشدید چشمگیر بحران مهاجرت در مرز اتحادیه اروپا رخ داد.
مهاجران توسط مقامات بلاروس تا مرز لهستان اسکورت شده بودند. و اروپایی ها که سالها شعار های بشر دوستانه میدادند و حرف از منشور سازمان ملل میزدند از ورود مهاجران به اروپا جلوگیری کردند
درگیری با پلیس لهستان مجهز به تجهیزات ضد شورش آغاز شده
برخی از جمعیت سعی کردند با بریدن حصار مرزی لهستان یا ضربه زدن به آن با کنده های درخت وارد لهستان شوند . پلیس برای عقب راندن مردم از اسپری های فلفل و تجهیزات ضد شورش استفاده کرد.
در شب های گذشته ، گروه مهاجران چادرهایی برپا کردند و چند متر دورتر از مرز لهستان آتش روشن کردند. بسیاری از آنها زن و کودک خردسال هستند و شرایط بسیار خطرناک است و دمای هوا در طول شب به زیر صفر می رسد.
هزاران نفر دیگر قبلاً در سراسر منطقه مرزی لهستان در گروه های بسیار کوچکتر پخش شده بودند و تلاش میکردند هر طور که شده از مرز عبور کنند
در دو ماه گذشته حداقل هشت نفر بر اثر درگیری در این منطقه جان خود را از دست داده اند.مقامات لهستانی به شهروندان خود قول داده اند از عبور هر کسی از مرز جلوگیری کنند.
بسیاری از کسانی که قصد ورود به لهستان را دارند می خواهند به آلمان سفر کنند.
چرا این اتفاق می افتد و نقش لهستان در این ماجرا چیست است؟
چرا بلاروس متهم میشود؟
لهستان، اتحادیه اروپا، ناتو و دیگران همگی بلاروس را به دلیل ایجاد عمدی بحران با اجازه دادن به افرادی که می خواهند از خاورمیانه و آفریقا به اتحادیه اروپا بیایند تا به مینسک سفر کنند و سپس مهیا کردن وسایل حمل و نقل برای رسیدن مهاجران به مرز لهستان سرزنش میکنند.
تجمع مهاجران در مرز بلاروس و لهستان
رهبران اروپایی می گویند الکساندر لوکاشنکو ، رئیس جمهور بلاروس ، با انگیزه انتقام از تحریم های یکجانبه اتحادیه اروپا علیه بلاروس یا گرفتن باج اقدام به انتقال مهاجران به مرز لهستان میکند.
واکنش مقامات لهستان به مهاجران
مقامات لهستان به شدت به ورود مهاجران واکنش نشان داده اند و وضعیت اضطراری را وضع کرده اند که از رسیدن کمک ها به افراد گرفتار در منطقه مرزی جلوگیری می کند.
قوانین جدید تصویب شده به پلیس اجازه می دهد تا درخواست های پناهندگی را نادیده بگیرد و مهاجران غیر قانونی را به زور به بلاروس بازگردانند.
دولت همچنین ساخت دیوار مرزی جدید به سبک دونالد ترامپ را برای دور نگه داشتن آنها از کشور تصویب کرده است.
به گفته دولت، نزدیک به ۳۰,۰۰۰ تلاش برای عبور از مرز در سال جاری انجام شده است که ۱۷,۰۰۰ مورد در ماه اکتبر بوده است.
پناهندگان اهل کجا هستند؟
بسیاری از کسانی که در اردوگاه مرزی که روز دوشنبه برپا شد، کردهای عراقی هستند که عصر یکشنبه سفر خود را از مینسک آغاز کردند. پروازها از کردستان عراق مجرای مهمی برای قاچاقچیان بوده است تا مردم را از کشورهای مختلف خاورمیانه به بلاروس بیاورند. اتباع سوریه و افغانستان و همچنین کشورهای آفریقایی مانند کامرون و جمهوری دموکراتیک کنگو نیز به جای تلاش برای عبور از دریای خطرناک از ترکیه یا شمال آفریقا ، از “مسیر بلاروس” به اروپا استفاده کرده اند. در میان مهاجرات تعدادی از شهروند های ایرانی هم هستند که با با رویای اسایش در غرب یا برای فرار از اعمال قوانین جمهوری اسلامی ایران غیر قانونی از ایران خارج شده اند.
جامعه جهانی چه می کند؟
سازمانهای غیردولتی بینالمللی و محلی از لهستان خواستهاند اجازه دسترسی به منطقه مرزی را برای ارائه تجهیزات و کمکهای پزشکی به منظور جلوگیری از یک بحران انسانی بدهد.وضعیت اضطراری دولت هم سازمان های امدادی و هم خبرنگاران را از مناطق خاصی دور نگه می دارد.
کشورهای غربی فشار بر مینسک را افزایش داده اند. رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، اورسولا فون در لاین، قول حمایت بیشتر از لهستان، لیتوانی و لتونی را برای پلیس مرزی داده است.
او گفت که اتحادیه اروپا “چگونگی تحریم خطوط هوایی کشورهای ثالث را که در قاچاق انسان فعال هستند، از جمله از طریق لیست سیاه” بررسی خواهد کرد.
آینده چطور رقم میخورد؟
لهستان یک تصمیم خشن اتخاذ کرده است و رهبران آن بعید به نظر میرسند که هزاران پناهجو از خاورمیانه را بپذیرند، حتی اگر بیشتر آنها مشتاق سفر به آلمان باشند. و به نظر می رسد اتحادیه اروپا در حال متعادل کردن ارزش های بشردوستانه خود در مقابل ملاحظات سیاسی خود، از جمله روابط شکننده با لهستان است.
در همین حال، دمای هوا در سرزمین جنگلی بین بلاروس و لهستان در حال کاهش است و هر روز خطرناک تر می شود. و صدها نفر دیگر از جان گذشته هر هفته به مینسک می رسند. بعید به نظر می رسد که این بحران به زودی پایان یابد.و روز به روز به تعداد مهاجران افزوده میشود.