رکورد دار برد در جهان/پهپاد انتحاری آرش

پهپاد «آرش» که نمونه رزمی و انتحاری از پهپاد هدف «کیان» ساخت نیروی پدافند هوایی ارتش است، هم اکنون علاوه بر این نیرو در نیروی زمینی و هوایی ارتش نیز وارد خدمت شده است.
یک مشخصه ویژه پهپاد آرش نشان داد که برتری در این حوزه در اختیار جمهوری اسلامی ایران نه فقط در منطقه بلکه در جهان قرار گرفته است چراکه در رزمایش بزرگپهپادی ارتش پهپاد انتحاری مورد نظر از سواحل مکران پرتاب شده و بعد از طی کردن مسافتی در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر هدف خود را در منطقه عمومی رزمایش در استان سمنان هدف قرار داده است.
بعد از این آزمایش موفق البته امیر دریادار موسوی معاون عملیات و سخنگوی تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش درباره این پهپاد این گونه گفته است: با تلاش جهادگران ارتش جمهوری اسلامی ایران مداومت پروازی پهپادهای انتحاری ارتش به صوررت مستمر تا ۲۰۰۰ کیلومتر افزایش یافته است.
رکورد داران برد پهپاد انتحاری در جهان
رسیدن به عدد ۲ هزار کیلومتر در یک پهپاد انتحاری و ضد رادار، جمهوری اسلامی ایران را به دارنده برد بلند ترین گونه در این تسلیحات در جهان بدل می کند.

پیش از این پهپاد انتحاری هاروپ ساخت اسراییل با برد هزار کیلومتر در میان صنایع نظامی جهان، ادعای بی همتایی می کرد. البته عدد معروف ۲ هزار کیلومتر دارای پیام های بسیار بزرگ و خاصی برای هم دوستان و هم دشمنان ایران است. به زبان ساده حداقل هر هدف ثابت و هر رادار ثابت ، از جمله سیستم های راداری سامانه های دفاع موشکی پاتریوت، ارو و تاد در منطقه، حالا با یک دشمن جدید، با الگوریتم پروازی متفاوت و تعداد قابل توجه رو به رو هستند.

نکته مهم دیگر در خصوص این پهپاد جدید و البته قابلیت ضد رادار و یا آشیانه یابی آن، بحث تعریف قابلیت ضد کشتی برای آن است. موشک های ضد رادار به صورت کلی به دلیل سرعت نه چندان بالای شناورهای رزمی می توانند با قفل کردن روی رادارهای آنها به عنوان یک سلاح ضد کشتی به کار بروند. پهپاد انتحاری و ضد رادار قبلی نیز این توانایی را دارند اما مشخصا به دلیل سر جنگی کوچک شاید آنچنان گزینه ای مناسب برای این بخش نباشند. در عین حال پرنده بدون سرنشین انتحاری / ضد رادار آرش توان ایجاد آسیب بسیار بیشتری را به شناورهای دشمن نیز دارد.

پرتابگر متحرک و قابلیت جابه جایی بالا پهپاد آرش
بحث مهم دیگر مربوط به قابلیت پرتاب این پهپاد از درون یک پرتابگر جعبه ای شکل از پشت یک کامیون است. پهپاد سری آرش نه فقط از روی سکوهای نصب شده پشت کشنده ها مثل سری کرار، در یک پرتابگر جعبه ای که پشت یک کامیون قرار می گیرد نیز پرتاب می شود. این قابلیت شناسایی این پرنده بدون سرنشین را سخت تر می کند و ترکیب این مسئله با تحرک بالای حامل آن بقاء پذیری آن را شدیدا افزایش خواهد داد. چنین مکانیزم پرتابی، به راحتی قابلیت نصب روی شناورهای متنوع نیروی دریای ارتش و حتی سپاه پاسداران را نیز دارد که خود، مزیتی بسیار مهم در ماموریت های شناسایی و در صورت نیاز رزمی محسوب می شود.
مشخصات پهپاد آرش
این پهپاد که نوع توسعه یافته پهپادهای سری کیان است از نظر شکل، ظاهر و اندازه شباهت زیادی به پهپاد کیان ۲ دارد.
مشخصات پهپاد آرش به صورت زیر است :
- ضخامت بال های پهپاد آرش تقریبا چهار و نیم متر می باشد.
- طول بال های آن نیز حدود چهار متر است.
- دهانه بال این پهپاد به گونه ای طراحی شده که برای پرواز در سرعت های مادون صوت مناسب باشد.
- بال پهپاد آرش از نوع دلتا است. این نوع بال برای سرعت های بالا طراحی شده است، به همین دلیل است که با توجه به سرعت بالایی که این پهپاد دارد، می تواند سوخت خود را برای مدت زمان بیشتری حفظ کرده و در نتیجه مسافت های طولانی تری را پرواز نماید. (سوخت پهپاد)
- در این پهپاد برای رسیدن به سرعت اولیه جهت روشن شدن موتور و شروع پرواز از شتاب دهنده های سوخت جامد استفاده کرده اند.
- این پرنده دو موتور دارد که از نوع توربوجت هستند.موتورهای این پهپاد را در دو طرف آن قرار داده اند.
- تفاوت بزرگ موتور پهپاد آرش با پهپادهای سری کیان در این است که آرش دارای موتور ملخی است. این نوع موتور صدای مخصوصی را هنگام روشن شدن از خود تولید می کند.
- این پهپاد دارای سیستم هایی است که توانایی دریافت امواج راداری را دارند. این ویژگی در کنار حالت آشیانه یاب در پهپاد آرش سبب می شود تا این پرنده توانایی نقطه زنی هدف را به دست آورد.
- مزیت دیگر پهپاد آرش نسبت به سایر پهپادها این است که علاوه بر پرتاب از روی سکو، در یک پرتابگر جعبه ای نیز می توان آن را به سوی هدف پرتاب نمود. این نوع از پرتاب موجب می شود شناسایی این پرنده از سوی دشمن کاهش یابد؛ بنابراین می توان گفت آرش برای شناسایی موقعیت و مواضع دشمن پرندهی بسیار مناسبی است.
- علاوه بر وجود چنین مزیت بزرگی در این پرنده بدون سرنشین، می توان این پهپاد را از مکان های مختلف به سوی هدف پرتاب نمود. در واقع پهپاد آرش را می توان هم از خشکی و هم از دریا برای انهدام هدف پرتاب کرد.
- از مشخصات منحصر به فرد پهپاد آرش این است که توانایی انهدام هدف های ثابت و شناور را نیز دارد.
- همچنین یکی از مهمترین مشخصات این پهپاد برد عملیاتی آن است که نسبت به پهپاد کیان بسیار افزایش یافته است. برد عملیاتی این پرنده بدون سرنشین دو هزار کیلومتر می باشد.
- با طراحی و ساخت این پرنده بدون سرنشین با ویژگی های گفته شده، رکورد ساخت دوربردترین پرنده های بدون سرنشین که دارای تکنولوژی های پیشرفته هستند در جهان به نام جمهوری اسلامی ایران ثبت شده است.