ساخت نسل جدید شناورهای کاتاماران در نیروی دریایی سپاه
ابتکار سپاه در ساخت شناورهای نیمه سنگین و سنگین در گام اول به ساخت شناور شهید ناظری و به آب اندازی آن در سال ۱۳۹۵ انجامید. شناوری که با طول ۵۵ متر، عرض ۱۴ متر و ارتفاع ۱۳ متری خود می توانست برد عملیاتی این نیرو را که پیشتر به سواحل خلیج فارس محدود بود تا چند هزار کیلومتر افزایش دهد.
این شناور در طراحی خود یک شیوه خاص را در پیش گرفته که قادر است از طریق پایداری مناسب در دریا و حتی شرایط آب و هوایی نامناسب، با سرعت بالا طی مسیر کرده و واژگون نشود. شناور شهید ناظری قابلیت حمل ۱۰۰ سرنشین بههمراه ۵ خدمه را دارد و قابلیت دریانوردی در دریای مواج را بهمیزان بیشتری نسبت به شناورهای رده قدر دارد. این شناور دارای یک عرشه برای نشست و برخاست بالگردهای سبک است و امکان تسلیح به اژدر را نیز زیر کابین خود دارد.
رادار جستوجوی سطحی و برخی سامانههای شناسایی دیگر در این شناور بهکار رفته است و یک توپ ۲۰میلیمتری سهلوله چرخان با کنترل از راه دور هم در سالهای اخیر جلوی این شناور نصب شده است. یک ویژگی بسیار مهم شناور شهید ناظری، برد دریانوری ۱۰هزارکیلومتری آن است.
در ساخت بدنه این شناور دوموتوره که دو شفت و پروانه مستقل هم دارد از آلیاژ آلومینیوم دریایی استفاده شده که به کاهش وزن آن منجر شده است. بهواسطه استفاده از طرح دوبدنه، شناور شهید ناظری آبخور کمتری دارد و از قابلیت حفظ پایداری بیشتری در حرکت برخوردار است. طراحی دوبدنه این شناور یک ویژگی متفاوت نسبت به شناورهای کاتاماران مرسوم دارد و آن هم اینکه قسمت میانی بدنه فاصله زیادی از آب دارد، در نتیجه این شناور امکان عبور بهتری در دریای مواج دارد، بهعلاوه شناورهای کاتاماران امکان حرکت در آبهایی کمعمقتر را نسبت به شناورهای دیگر دارند.
معرفی کلاس شناور های کاتاماران
به طور کلی ساختمان بدنه شناورها به دو دسته «تک بدنه» یا Monohull و «چندبدنه» یا Multihull تقسیم میشوند که در هرکدام از این دو دسته، چندین نمونه را زیرمجموعه خود شامل میشود. نمونه چند بدنه که از ۲ یا تعداد بیشتری بدنه تشکیل شده، بر اساس تعداد بدنهها، ترکیب، شکل و اندازه بدنه آن به دستههای مختلفی از جمله کاتاماران (دو بدنه)، تریماران (سه بدنه)، کوادریماران(چهار بدنه) و پنتاماران(پنج بدنه) تقسیم بندی میشود.
شناورهای کاتاماران از دو بدنه جدا از هم تشکیل شده که توسط یک بدنه میانی به یکدیگر متصل میشوند. بر خلاف شناورهای تک بدنه که برای ایجاد تعادل خود از مخازن بالاست استفاده میکنند، در شناورهای کاتاماران به منظور پایدارسازی بدنه در آب از فاصله عرضی میان دو بدنه استفاده میشود و هرچه این عرض بیشتر باشد، پایداری بیشتر خواهد بود. یکی دیگر از مزایای مهم این نوع طراحی ایجاد قابلیت حرکت در آب های بسیار کم عمق، شاید چیزی در حدود دو متر یا کمتر است. این قابلیت شناور جدید، یگانهای دریایی سپاه را قادر می سازد تا در مناطق بسیار نزدیک به ساحل نیز با سرعت بالا حرکت کرده و تقریبا از هر نقطه ای به شلیک اقدام کنند.
پایداری عرضی در آبهای آرام، مقاومت مناسب هیدرودینامیکی، پایداری دائمی و تعادل دنیامیکی در سرعت بالا، توان حمل بار بالاتر نسبت به وزن و اندازه و توزیع ضربه کوبش وارد شده به شناور که باعث کاهش فشار به بدنه و افزایش عمر آن نسبت به نمونه های عادی می شود از جمله دیگر مزایای استفاده از این طراحی است.
با توجه به اینکه شناورهای تندرو از ابتدای تشکیل نیروی دریایی سپاه به عنوان اولویت اصلی این نیرو در بحث رزم های سطحی مطرح بوده و در طول سالهای گذشته مدل های جدید تری از شناورهای موشک انداز تندرو وارد سازمان رزم سپاه شده اند، طرف مقابل یعنی دشمنان فرامنطقه ای نیز در این میان به دنبال روش های گوناگونی برای مقابله با این تاکتیک سپاه رفته اند اما توسعه شناورهای موشک انداز با بهره گیری از طراحی دو بدنه را می توان جدیدترین حرکت و غافلگیری ایران در صفحه شطرنج نبرد دریایی در خلیج فارس و آبهای دوردست دانست.
تولید شناور های جدید رده شهید سلیمانی
در اوایل خرداد ۱۳۹۹ و در مراسم الحاق ۱۱۲ شناور جدید به نیروی دریایی سپاه فرمانده این نیرو سردار مرتضی تنگسیری از ساخت شناور جدید شهید سلیمانی همزمان در سه تأسیسات مختلف سپاه، وزارت دفاع و بخش خصوصی خبر داد که بهنظر میرسید همان شناور وعدهدادهشده بزرگتر از شناور شهید ناظری بود، پس از آن تحلیلگران بهدنبال مراکز ساخت این سه شناور بودند.
در سال ۱۳۹۹ و سال جاری تصاویر مختلف منتشرشده ماهوارهای و نیز تصاویر گرفتهشده از فضای باز تأسیسات دریایی مؤید فرایند ساخت همزمان ۳ شناور دوبدنه (کاتاماران) با طراحی متفاوت و مدرن در تأسیسات مختلف بود.
شاید مایل به مطالعه بیشتر باشید :
- تک تیر انداز ایرانی اشتر
- سامانه راکت انداز طرلان
- رونمایی انصارالله از شناورهای انتحاری جدید طوفان ۱
- مفهوم دسته بندی PDW (تفنگ دفاع شخصی) چیست؟
- موشک بالستیک حاطم