گزارش و تحلیل

هر شهر ایران یک نیروگاه سیکل ترکیبی/ استراتژی برد برد

 

تعداد شهرستان های ایران به 437 عدد میرسد و تعداد شهر های ایران بیش از 1148 عدد بوده اما صنعت برق ایران بسیار متمرکز است به گونه ای که در صورت وقوع جنگ اگر دشمن بتواند 5 نیروگاه بزرگ کشور نظیر دماوند تهران یا توس مشهد را منهدم کند میلیون ها نفر برق خانگی خود را از دست میدهند!

 

اخیرا مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: تا ده سال آینده می‌توانیم روزانه یک ونیم میلیاردمتر مکعب گاز استخراج کنیم.

 

تفاوت برق و گاز و دلایل عمده طرح استراتژی “هر شهرستان یک نیروگاه سیکل ترکیبی”

 

هزینه بالای انتقال برق

هزینه های بالای انتقال : برای انتقال برق هزینه های هنگفت ایجاد و نگهداری دکل های برقی و ایستگاه های فشار قوی انجام شده از طرفی سیم های برق بعد از یک طول مشخص هدر رفت برق بالایی دارند یعنی مثلا از مبدا 100 کیلو وات برق ارسال میشود و در مقصد 80 کیلووات برق دریافت میشود! اما در گاز اینطور نیست و هیچ هدر رفت گازی در مسر ارسال وجود ندارد.

 

نیروگاه سیکل ترکیبی به صرفه ترین راه تولید برق ایران

برای ایران که دارنده بزرگتربن مخازن گاز طبیعی در جهان است و میادین گازی مشترک قابل بهره برداری نظیر پارس جنوبی دارد استفاده از نیروگاه های سیکل ترکیبی بسیار به صرفه تر از نیروگاه های خورشیدی یا بادی و حتی انرژی استراتژیک هسته ایست! چراکه در صورت عدم استخراج گاز طرف مقابل گاز را استخراج میکند و در نتیجه استخراج به هر قیمتی در اولویت نظام است

 

امکان صادرات گاز نداریم

با توجه تحریم های ظالمانه و منافع روسیه در منطقه سالهاست در صادرات گاز محدود شده ایم سرنوشت پروژه خط لوله اسلامی که باعث ایجاد داعش توسط قطر و آمریکا شد و حتی تا انجا پیشرفت که روسیه هم وارد سوریه شد یا خط لوله ایران به هند که توسط هند به واسطه تحریم های ایالات متحده از ان استقبال نشد و پاکستان هم با ادعای عدم تمکن مالی ساخت خط لوله در طرف پاکستانی راهم گردن ایران انداخت مثال های واضحب از این ماجراست.

 

در مقابل خطول انتقال برق کشور های همسایه اماده بوده و کافیست ما خطوط برق خود را به آنها متصل کنیم، برق قابل ردگیری یا تحریم نیست و از نیاز های ضروری کشور های اطراف ماست

 

معامله دو سر باخت تحریم و عدم استخراج به دلیل عدم امکان صادرات گاز

 

چون امکان صادرات بیشتر گاز مهیا نیست هیچ تلاشی برای استخراج یا اکتشاف جدید گازی در ایران شکل نمیگیرد به طوری که در سال گذشته حتی دچار کمبود گاز هم شدیم خیلی ساده است چون تحریمیم نمیتوانیم صادر کنیم پس استخراج نمیکنیم، در حالی که قطر به عنوان همسایه ما دارد پارس جنوبی را جارو میکند و ما نشسته ایم نگاه میکنیم!ولی با استخراج و سوزاندن گاز میتوانیم برق تولید کنیم که اتفاقا غیر قابل تحریم است و ما در منطقه ای هستیم که به عنوان مرکز جهان از شرق و غرب کشورها وابسته به برق هستند مثل عراق ترکیه، افغانستان و پاکستان

رفع بیکاری با احیای صنعت تولید برق

با وجود مزیت های ژئوپولیتیکی ما میتوانیم به عنوان قطب انرژی در خاورمیانه تبدیل شویم با احیای صنعت تولید برق در ایران جامعه اماری بالایی از جوانان بیکار مشغول به طراحی و ساخت و مدیریت نیروگاه های تولید برق میشوند.

 

میگویند نیروگاه ها فرسوده شده نیاز به سرمایه گذاری دارد پول نیست تحریمیم

اولویت سنجی وجود ندارد و آنچیزی که مد نظر قرار نمیگیرد واقعیات است بالاتر گفتیم خدای متعال این نعمت خدادادی یعنی گاز را به ملت ایران تقدیم کرده و لوله های گاز بعد از انقلاب و به لطف جمهوری اسلامی به دور ترین مناطق ایران رسیده تکنولوژی نیروگاه های سیکل ترکیبی چیز جدیدی نیست 50 تا 100 سال است که وجود دارد.و چیزی نیست که در دسترس مهندسان ایرانی نباشد

 

نیروگاه های موجود اکثرا قدیمی و فرسوده اند و نیاز به باز طراحی یا بازسازی دارند اما به دلیل عدم ساخت نیروگاه جدید در 10 سال گذشته فشار مضاعف کمبود برق بر روی دوش نیروگاه ها سنگینی میکند

 

قطعات نیروگاهی مثل توربین به سادگی در داخل قابل تولید هستند میتوان نیروگاه ها را در فاز های مختلف و کوچک و بزرگ ایجاد و بهره برداری کرد، با وجود مزیت های جغرافیایی و بازگشن سرمایه قطعی و قیمت پایین گاز در ایران بخش خصوصی سالهاست درخواست ساخت نیروگاه میکند اما خط قرمزی به نام معاهده پاریس و مافیای نیروگاهی در ایران در مقابل منافع جمهوری اسلامی دولت را موظف به کنترل تولید گاز های گلخانه ای میکند!

 

نیروهای برق ابی خورشیدی و بادی ،نیروهای تمیز و غیر آلاینده

شعار های زیست محیطی از سمت کشور هایی مطرح میشود که به دنبال سلطه بر اقتصاد جهان هستند اروپا و آمریکا خود روزگاری بزرگترین تولید کننده دی اکسید کربن و الاینده های زیست محیطی بوده اند و هستند، مزیت اقتصادی ایران در گاز آن است، کشور های پیشرو اروپایی سالهاست با رسیدن به سطح تکنولوژی بالا و کاهش هدر رفت منابع و هدفمند کردن سرمایه گذاری های خود به سطح معقولی از کیفیت و قیمت در تولید سلول های خورشیدی یا توربین های بادی رسیده اند اما تولید یا واردات همین محصولات برای ایران زمانبر و هزینه ساز خواهند بود از طرفی عدم استفاده از گاز خدادادی به معنای تقدیم ان به طرف مقابل در میادین مشترک مثل قطر خواهد بود، اما حالا که تحریم شدیم نمیتوانیم گاز صادر کنیم چراذخودمان استفاده نکنیم؟ مزیت اقتصادی تولید برق از طریق گاز درکوتاه مدت باعث پیشرفت اقتصادی و جهش ایران در منطقه و حتی تاثیر گذاری بیشتر تر کشور های منطقه میشود.

پدافند غیر عامل /تهدید به حمله و تجاوز از سوی استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی و مخاطرات امنیتی

 

با توجه به تهدیدات امنیتی از سوی تروریست های افراطی سلفی برای اقدامات تروریستی و دولت های استکباری و کشور های حاشیه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی پدافند غیر عامل در کشور حکم میکند برای حفظ زیرساخت های حیاتی در مواقع حساس به خصوص وضعیت جنگی بتوان ارتباط و خدمات در شهر های مختلف را تضمین کرد.

 

با توجه به پهناور بودن ایران در صورت ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی برای هر یک از 400 شهرستان به طور مجزا و حتی در مرحله بعد برای هریک از 1100 شهر و اتصال کل کشور به شبکه برق ملی تقریبا خاموشی در ایران در وضعیت قرمز به صفر میرسد!

 

بورس انرژی ایران و لزوم بازبینی در سیستم عرضه و تقاضای برق و قیمت گذاری دستوری برق

 

 

آیا در مدت یک سال اخیر، با حضور نیروگاه‌های دولتی در بورس انرژی، شرایط رقابت بین نیروگاه‌های دولتی و غیردولتی تغییراتی داشته است؟

یک فعال حوزه انرژی : بورس انرژی از سال ۱۳۹۲ راه‌اندازی شد. در آن زمان نیروگاه‌های دولتی مجاز به عرضه نبودند و خریداران صرفا شرکت‌های توزیع بودند. در آن شرایط یکی از اهداف اصلی از راه‌اندازی بورس انرژی کشف قیمت واقعی برق بود، ولی شکل‌گیری بورس انرژی در شرایطی اتفاق افتاد که خریداران خصوصی در این بازار حضور نداشتند و خریداران دولتی شرکت‌های توزیع بودند که به صورت متمرکز توسط شرکت توانیر مدیریت می‌شدند و از سمت تولید هم تنها نیروگاه‌های غیر دولتی در این بازار حضور داشتند.

 

بنابراین در شرایطی که نیروگاه‌های غیر دولتی کمتر از ۲۰ درصد مطالبات خود را از بازار دریافت می‌کردند، کارکرد بورس انرژی از کشف قیمت واقعی برق به یک «تامین مالی» تبدیل شد، تا جایی که در حال حاضر به عنوان محلی برای کشف ارزش پول در صنعت برق شناخته می‌شود. نیروگاه‌ها برای اینکه بتوانند نقدینگی جاری خود را برای پرداخت حقوق و نگهداری نیروگاه‌ها جبران کنند، مجبور بودند برق تولیدی خود را با هر قیمتی که موجب تسریع در خرید آن شود، در بورس عرضه و تامین مالی کنند. بنابراین عرضه برق نیروگاه‌ها به عنوان یک کالا و فروش آن با قیمت واقعی در بورس انرژی امکان‌پذیر نبوده است. این امر سبب شد قیمت‌هایی که در این بازار شکل می‌گیرد بیش از ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر از قیمت فروش آن محصول در بازار عمده‌فروشی باشد

 

از ابتدای اردیبهشت سال جاری نیز کلیه صنایع بالای پنج مگاوات ملزم شدند که برق خود را از بورس بخرند در غیر این صورت به عنوان مشترک، با حداکثر قیمت بازار برق با آنها معامله می‌شد. در این فضا که از اردیبهشت ۱۴۰۰ شکل گرفت، خریداران، خصوصی بودند و فروشندگان هم تنها نیروگاه‌های خصوصی بودند و هنوز نیروگاه‌های دولتی و خریداران دولتی (شرکت‌های توزیع) ورود نکرده بودند. به این ترتیب از ابتدای اردیبهشت، قیمت‌های مبادلات برق در بورس انرژی با روندی منطقی و مناسب در حال نزدیک شدن به قیمت‌های موجود در بازار برق بود؛ تا اینکه اواخر شهریور و اوایل مهر سال جاری با تزریق ۵۰۰ میلیارد ریال نقدینگی به شرکت‌های توزیع، حضور خریداران دولتی را در بازار زنده کرد. در این شرایط دوباره معاملات شرکت‌های توزیع با نحوه ارزیابی و دخالتی که شرکت توانیر به عنوان مجمع شرکت‌های توزیع با مدل انگیزشی یک‌سویه‌ای که برای این شرکت‌ها تعریف کرده که در واقع مصداق بیشتر بودن قدرت بازار در سمت خریدار است، شکل گرفت.

روبیکای اخبار جبهه مقاومت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا