گزارش و تحلیل

مهمترین لوله های انتقال گاز طبیعی در عرصه بین الملل

درگیری بر سر نفت بخش بزرگی از درگیری‌های قرن بیستم را شامل میشد و جنگ های زیادی برای مدیریت و سلطه بر نفت صورت گرفت اما در قرن بیست یکم جنگ اصلی برای مدیریت گاز در جهان است و کشور های تولید کننده گاز همواره در تلاش برای ایجاد  وابسنگی کشور های نیازمند به گاز در جهان به خود هستند.

 

از سیبری غربی تا اروپای شرقی

تولید گاز طبیعی در اتحاد جماهیر شوروی در دهه هفتاد قرن گذشته با اکتشاف مخاذن عظیم در مناطق مختلف سیبری و بعد از  کنترل ایالات متحده بر مهمترین میادین و ذخایر نفتی جهان به سرعت شروع به توسعه کرد. شوروی به فکر فعال کردن و بهره برداری از این میادین گازی افتاد و در سال ۱۹۷۸; فکر صادرات گاز به بازار خارجی به ویژه مصرف کنندگان در اروپا آغاز شد.

پروژه ای برای انتقال گاز از میادین در دشت های سیبری غربی به آلمان و از آنجا به چندین کشور اروپایی ایجاد شد.این پروژه در واقع از سال ۱۹۸۲ شروع شد. تا سال ۱۹۸۴، و در طول سال های بعد خطوط انتقال ان تکمیل شد  سایر بیشتر خطوط در خاک اوکراین متمرکز باقی ماندند.

با کنترل مهم ترین ذخایر نفتی جهان توسط آمریکا، شوروی به فکر فعال کردن و بهره برداری از کارت گاز افتاد.

 

از همان ابتدا، پروژه شوروی با مخالفت ایالات متحده آمریکا مواجه شد. دولت رونالد ریگان به سرعت ترس خود را از روی آوردن اروپای غربی به وابستگی به گاز شوروی و ترس از این که مسکو از درآمد حاصل از آن برای اهداف نظامی استفاده کند، در شرایط تشدید درگیری‌های مسلحانه در آن زمان ابراز کرد.

تمر انتقال گاز روسیه به اروپا

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۹۹۱، و چند تکه شدن روسیه  پمپاژ گاز  از روسیه به سمت اروپا ادامه یافت، اما تحولات جدیدی رخ داد که نمایانگر ظهور اراده و مواضع سیاسی جدید برای کشورهای مستقل، به ویژه اوکراین بود، که در ازای عبور خطوط لوله گاز روسیه، شروع به درخواست امتیازات کردند.
عبور خطوط لوله های گاز از اوکرایین و وضعیت سیاسی و دعوای شرق و غرب در اوکراین بعداً به بحران تبدیل شد، به ویژه پس از “انقلاب نارنجی”، در اواخر سال ۲۰۰۴ در اوکراین . پس از پیروزی نامزد وفادار روسیه، ویکتور یانوکوویچ، و متهم کردن وی به تقلب، در ژانویه ۲۰۰۶ یک بحران سیاسی  بین روسیه و اوکراین رخ داد و مناقشات به توقف پمپاژ گاز روسیه در سال ۲۰۰۹ برای یک دوره ۲ ساله منجر شد. این بحران تهدیدی برای امنیت اروپا قلمداد میشد چراکه هفته ها وضعیت اروپارا بحرانی کرد و مردم در اروپا با سرمای وحشتناک و مرگ روبرو بودند

۱.خط لوله نابوکو طرح آمریکایی برای جلوگیری از سلطه گاز ی روسیه

نارضایتی آمریکا از پیوند اقتصاد اروپا با گاز روسیه ادامه یافت، زیرا انرژی ستون فقرات اقتصاد است و چنین پیوندی موجب نزدیکی اروپا و منافع آن با سیاست ها و استراتژی های روسیه است و اروپای غربی را از اتحاد با ایالات متحده دور می کند. روابط خود را با رقیب روسیه تقویت کند.

ایده پروژه خط لوله گاز، معروف به “نابوکو” در سال ۲۰۰۲ ایجاد شد. این خط لوله جایگزینی برای خطوط لوله گاز روسیه، با انتقال گاز از منابع آن در آسیای مرکزی، به ویژه از ترکمنستان،اذربایجان، ازبکستان و قزاقستان، از طریق دریای خزر و ترکیه به سمت اروپا.
واکنش روسیه به این پروژه مستقیماً از طریق امضای قراردادهای انحصاری توسط غول گازی روسیه، گازپروم، با کشورهای تولیدکننده گاز در آسیای مرکزی صورت گرفت و به این ترتیب گاز ترکمنستان از نظر حق انتفاع، استخراج و حمل و نقل تقریبا  روسی شد. پروژه حتی قبل از اینکه متولد شود امکان سنجی خود را از دست داد

انتقال گاز از دریای خزر به اروپا
خط لوله پیشنهادی برای انتقال گاز از آسیای مرکزی به اروپا

۲.کریدور گاز جنوبی وتلاش ترکیه و اذربایجان برای همکاری بلند مدت

تلاش ها برای حمایت از تامین منابع گاز جایگزین اروپا که وابستگی آن به گاز روسیه را کاهش دهد ادامه یافت. قراردادی بین ترکیه و آذربایجان برای ایجاد خط لوله انتقال گاز از آذربایجان به اروپا از طریق ترکیه با نام «خط لوله گاز ترانس آناتولی» (TANAP) امضا شد و در ژوئیه ۲۰۱۹. وی از اتمام ساخت این خط لوله و رسیدن آن به مرز ترکیه و یونان خبر داد و گفت: در مرحله بعدی قرار است این خط لوله به خط لوله ترانس آدریاتیک (TAP) متصل شود که گاز را از طریق یونان و آلبانی پمپاژ می کند. به ایتالیا.
این پروژه در مجموع نام «کریدور گاز جنوبی» را داشت که انتظار می‌رفت تا سال ۲۰۲۰ گاز از طریق آن به بازارهای اروپایی برسد. این خط لوله سالانه حدود (۱۶) میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را انتقال می دهد که شش میلیارد آن برای تامین نیاز ترکیه است و ده میلیارد آن به اروپا پمپ می شود و این پروژه شامل پنج شرکت سهامی از جمله یک شرکت روسی “لوک اویل” است. که تنها ۱۰ درصد از پروژه را در اختیار دارد.
خط لوله گاز آذربایجان به ترکیه و اروپا
“TANAP” به رنگ قرمز و “TAB” به رنگ آبی

از دیدگاه آمریکا، میزان سهم خط TANAP در مقایسه با سهم سبد گازی روسیه که به قاره اروپا سرازیر می‌شد، ناچیز باقی ماند، به‌ویژه با شروع پروژه های گازی نورد استریم و تورم استریم. در سال ۲۰۱۸، کل صادرات گاز روسیه به قاره اروپا  به ۲۴۳ میلیارد متر مکعب رسید که حدود یک سوم واردات گاز این قاره را تشکیل میداد. تلاش ها برای ایجاد منابع جدید که به کاهش این درصد کمک می کند ادامه یافت و در اینجا اکتشافات گاز در شرق مدیترانه پدیدار شد و امکان صادرات آن به قاره اروپا به عنوان یکی از گزینه های مناسب بود.

۳.خطوط لوله انتقال گاز مدیترانه

نقش آمریکا در گاز شرق مدیترانه با حضور شرکت‌های این کشور مانند «نوبل انرژی» و فعالیت در میدان‌های «تامار» و «لویاتان» در محدوده سرمایه‌گذاری «اسرائیل» برجسته می‌شود. در واقع؛ در دسامبر ۲۰۱۷، اسرائیل، قبرس، یونان و ایتالیا پروتکلی را برای ساخت خط لوله برای انتقال گاز طبیعی به اروپا امضا کردند. از آنجایی این خط لوله حدود دو هزار کیلومتر امتداد دارد و آن را به طولانی ترین لوله زیر آب در جهان تبدیل می کند و واشنگتن امیدوار است که این پروژه که به “EastMed” معروف است ۱۰ درصد از نیاز گاز قاره اروپا  را تامین کند.
با این حال، اجرای این طرح با چالش‌های متعددی مواجه است، از جمله سختی و هزینه بالا به دلیل طول و عمق آب و همچنین عدم تمایل ایتالیا که می‌خواهد تا سال ۲۰۵۰ به سمت تکیه کامل به منابع انرژی تجدیدپذیر حرکت کند. و همچنین احساس می کند که هزینه بالایی دارد به خصوص با وجود راه جایگذین زمینی در خط TAP که گاز را از طریق زمینی از یونان به آلبانی و سپس به ایتالیا از طریق تنگه اوترانتو در ورودی دریای آدریاتیک .
اخیراً چالش‌های دیگری با تمایل ترکیه به مرزبندی منطقه دریایی بین خود و لیبی به وجود آمده است، بنابراین این خط لوله باید از اب های ترکیه یا لیبی بگذرد منطقه سرمایه‌گذاری دریایی ترکیه یا لیبی که ترکیه در ان نفوذ دارد و ترکیه نخواهد گذاشت این خط لوله عملی شود زیرا منجر به دور زدن نقش آن در شبکه خطوط لوله گاز به قاره اروپا می شود.
خط لوله گاز دریای مدیترانه
خط پیشنهادی EastMed در سراسر دریای مدیترانه گسترش خواهد یافت

۴.جریان شمالی یا خطوط انتقال گاز نورد استریم

 

پس از بحران‌های جاری با اوکراین و با هدف تامین امنیت خطوط انتقال گاز روسیه به اروپا و اطمینان از تنوع بخشیدن به آن‌ها و عدم مشمول اراده‌های سیاسی رقیب، روس‌ها به فکر انتقال گاز به اروپا از طریق مسیرهای جدید و یکی از مسیرهای جدید افتادند. گزینه‌ها «جریان شمالی» (نورد استریم) بود که خط لوله‌ای برای انتقال گاز طبیعی از کف دریای بالتیک است که از شهر ویبورگ در روسیه شروع می‌شود تا شهر گریفسوالد در آلمان و به طول این خط (۱۲۲۲) کیلومتر است که آن را طولانی ترین خط لوله زیر دریا در جهان می کند.
پروژه انتقال گاز از طریق خط  نورد استریم  بین  نوامبر سالهای ۲۰۱۱  و ۲۰۱۸ آغاز شد. شرکت های روسی شروع به کار بر روی ساخت یک خط لوله موازی دوم به نام «جریان شمالی دوم» (نورد استریم ۲) با هدف افزایش سطح پمپاژ به سمت اروپا، به ویژه با افزایش تقاضای آلمان برای گاز روسیه کرده اند. برآوردها از وابستگی آلمان به گاز روسیه به حدود (۷۵ درصد) نیاز این کشور می رسد و قرار است کار روی خط لوله تا اواسط سال ۲۰۲۰ تکمیل شود.
در دسامبر ۲۰۱۹؛ کنگره آمریکا با اعمال تحریم ها علیه پروژه «نورد استریم ۲» به منظور جلوگیری از فعالیت شرکت های اروپایی در آن موافقت کرد و مسکو نیز از ادامه کار روی این پروژه خبر داد.

خط لوله گاز نورد استریم ۲

این خط لوله گاز به طول ۱۲۳۰ کیلومتر (۷۶۴ مایل) قرار است از Ust-Luga در روسیه به گریفسوالد آلمان کشیده شود و روزانه ۱۵۱ میلیون متر مکعب (۵.۳ میلیارد فوت مکعب) گاز طبیعی را حمل کند. هزینه این خط لوله ۱۱.۶ میلیارد دلار خواهد بود و قرار است عملیات اجرایی آن در سال ۲۰۲۲ آغاز شود.
خط لوله گازی نورد استریم2

۵.خط لوله روسیه از دریای سیاه و ترکیه به سمت اروپا «جریان ترکیه»

در چارچوب تلاش روسیه برای تنوع بخشیدن به مسیرهای انتقال گاز به اروپا و پس از پیدایش پروژه «نابوکو» برای انتقال گاز از طریق ترکیه، روس ها نیز به جغرافیای ترکیه روی آوردند و در سال ۲۰۰۳; پروژه «جریان آبی» برای انتقال گاز روسیه از طریق دریای سیاه به سمت ترکیه و سپس به سمت اروپا راه اندازی شد، جایی که این خط از سواحل روسیه در دریای سیاه شروع می شود و سپس از دریا به سواحل ترکیه می گذرد.
«جریان ترکیه»خط لوله ترک استریم
این قرارداد در سال ۲۰۱۴ توسط ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه امضا شد ولی  پس از حادثه سرنگونی هواپیمای روسی توسط ترکیه، در نوامبر ۲۰۱۵، این قرارداد موقتا تعطیل شد تا اینکه توافقنامه راه اندازی پروژه جدیدی به نام «جریان ترکیه» را امضا کردند، . این پروژه با بهبود مجدد روابط بین دو کشور در اواسط سال ۲۰۱۶ و در نوامبر ۲۰۱۸ از سر گرفته شد.هم اکنون  کار ساخت و ساز به پایان رسیده است و گاز از طریق آن پمپاژ می شود.

۶.خط لوله Power of Siberia (Power of Siberia)

خطوط گاز روسیه فقط به سمت غرب نمی روند. در دسامبر ۲۰۱۹ ، خط لوله Power of Siberia (Power of Siberia) افتتاح شد که از اعماق روسیه به سمت چین، یکی از مهم ترین مصرف کنندگان گاز در جهان می رود، متر مکعب گاز در سال.
پیش بینی می شود که چین در سال جاری ۲۰۲۰ با پیشی گرفتن از ژاپن به اولین واردکننده گاز در جهان تبدیل شود و برآوردهای آتی نشان می دهد که نیاز چین تا سال ۲۰۳۵ به (۶۱۰) میلیارد متر مکعب گاز طبیعی خواهد رسید و روسیه به دنبال تامین امنیت است. سهم خود را در این بازار اصلی.
خطوط لوله انتقال گاز چین
خط قرمز کانال انتقال گاز سیبری به چین (قرمز رنگ)

 

 آفریقا

 

خطوط لوله گاز افریقا

خط لوله گاز ترانس مدیترانه

  • طول: ۲۴۷۵ کیلومتر (۱۵۳۸ مایل)
  • ظرفیت: ۹۲ میلیون متر مکعب (۳.۳ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۱۹۸۳
  • در تصویر بنفش رنگ

خط لوله ترانس-مدیترانه خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول ۲۴۷۵ کیلومتر است، که از شهر حاسی الرمل، در کشور الجزایر آغاز شده و پس از گذر از کشور تونس، سپس دریای مدیترانه در شهر مینربو، در کشور ایتالیا پایان می‌یابد. ظرفیت انتقال گاز طبیعی این خط لوله روزانه معادل ۸۰ میلیون متر مکعب می‌باشد.

خط لوله گرین‌استریم :  خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول ۵۲۰ کیلومتر است، که از لیبی آغاز شده و پس از گذر از زیر دریای مدیترانه، در شهر گلا، در کشور ایتالیا پایان می‌یابد. ظرفیت انتقال گاز طبیعی این خط لوله روزانه معادل ۳۰ میلیون متر مکعب می‌باشد.در تصویر بالا خط لوله سبز رنگ

خط لوله گاز ترانس-صحرا  خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول ۴۱۲۸ کیلومتر است، که از نیجریه آغاز شده و پس از عبور از نیجر، در الجزایر پایان می‌یابد. ظرفیت انتقال گاز طبیعی این خط لوله روزانه معادل ۸۰ میلیون متر مکعب می‌باشد.در تصویر بالا خط لوله قرمز رنگ

خط لوله مدگاز خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول ۷۵۷ کیلومتر است، که از شهر حاسی الرمل، الجزایر آغاز شده و در آلمریا، اسپانیا پایان می‌یابد. ظرفیت انتقال گاز طبیعی این خط لوله روزانه معادل ۲۰ میلیون متر مکعب می‌باشد. در تصویر ابی رنگ

 

خط لوله های آسیا و اقیانوسیه

خط لوله گاز غرب به شرق

  • طول: ۱۸۸۵۴ کیلومتر (۱۱۷۱۵ مایل)
  • ظرفیت: ۸۲ میلیون متر مکعب (۲.۹ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۲۰۰۵

شامل چهار خط لوله است که بین سین کیانگ در غرب چین تا شانگهای در شرق امتداد دارد.

خط لوله گاز مومبا به سیدنی

  • طول: ۲۰۸۱ کیلومتر (۱۲۹۳ مایل)
  • ظرفیت: ۱۳ میلیون متر مکعب (۴۶۳ میلیون فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۱۹۷۶

از میدان های گازی در جنوب استرالیا تا سیستم های توزیع گاز در سیدنی، نیوکاسل، ولونگونگ و کانبرا اجرا می شود.

 

 

خط لوله نفت Capline

این خط لوله که از پاکوتا، ایلینوی تا سنت جیمز، لوئیزیانا در ایالات متحده امتداد دارد و قرار است در سال ۲۰۲۲ افتتاح شود، ظرفیت ۳۰۰۰۰۰ بشکه در روز و طول کل ۱۰۱۷ کیلومتر (۶۳۲ مایل) خواهد داشت.

 

خط لوله زغال سنگ به گاز سین کیانگ

از منطقه خودمختار سین کیانگ تا شائوگوان، گوانگدونگ، چین اجرا می شود. ظرفیت آن ۸۲ میلیون متر مکعب (۲.۹ میلیارد فوت مکعب) در روز و طول کل آن ۸۳۷۲ کیلومتر (۵۲۰۲ مایل) است. قرار بود این خط لوله در سال ۲۰۲۱ عملیات خود را آغاز کند.بازارهای بزرگ مصرف کننده گاز به وجود آمده است. از ژاپن تا تایوان و اروپا؛ گاز کمترین آلودگی را د

خطوط لوله گاز قاره آمریکا

 

خط لوله گاز راکیز اکسپرس

  • طول: ۲۷۰۲ کیلومتر (۱۶۷۹ مایل)
  • ظرفیت: ۱۰۲ میلیون متر مکعب (۳.۶ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۲۰۰۹

این خط لوله یکی از بزرگترین خطوط لوله گاز طبیعی است که تاکنون در آمریکای شمالی ساخته شده است. از کوه های راکی ​​در کلرادو تا شرق اوهایو کشیده شده و از هشت ایالت ایالات متحده عبور می کند.

خط لوله گاز GASBOL

  • طول: ۳۱۵۰ کیلومتر (۱۹۵۷ مایل)
  • ظرفیت: ۳۰ میلیون متر مکعب (۱.۰۶ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۱۹۹۹

GASBOL که با نام خط لوله بولیوی-برزیل نیز شناخته می شود، طولانی ترین خط لوله گاز طبیعی در آمریکای جنوبی است.

 

خطوط لوله گاز در اروپا

 

خط لوله گاز یامال-اروپا

  • طول: ۱۶۶۰ کیلومتر (۱۰۳۱ مایل)
  • ظرفیت: ۹۰ میلیون متر مکعب (۳.۲ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۲۰۰۶

گاز را از شبه جزیره یامال روسیه به مصرف کنندگان اروپایی در سراسر روسیه، بلاروس، لهستان و آلمان و سایر کشورها حمل می کند.

خط لوله گاز یونان-ایتالیا

  • طول: ۸۰۰ کیلومتر (۴۹۷ مایل)
  • سال شروع: ۲۰۱۰

این یک خط لوله گاز طبیعی خشکی و دریایی است که از یونان به منطقه آپولیا در جنوب شرقی ایتالیا می رود.

 

خاورمیانه و آفریقا

 

خط لوله گاز ترانس مدیترانه

  • طول: ۲۴۷۵ کیلومتر (۱۵۳۸ مایل)
  • ظرفیت: ۹۲ میلیون متر مکعب (۳.۳ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۱۹۸۳

آسیا و اقیانوسیه

 

خط لوله گاز غرب به شرق

  • طول: ۱۸۸۵۴ کیلومتر (۱۱۷۱۵ مایل)
  • ظرفیت: ۸۲ میلیون متر مکعب (۲.۹ میلیارد فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۲۰۰۵

شامل چهار خط لوله است که بین سین کیانگ در غرب چین تا شانگهای در شرق امتداد دارد.

خط لوله گاز مومبا به سیدنی

  • طول: ۲۰۸۱ کیلومتر (۱۲۹۳ مایل)
  • ظرفیت: ۱۳ میلیون متر مکعب (۴۶۳ میلیون فوت مکعب) در روز
  • سال شروع: ۱۹۷۶

از میدان های گازی در جنوب استرالیا تا سیستم های توزیع گاز در سیدنی، نیوکاسل، ولونگونگ و کانبرا اجرا می شود.

 

 

خط لوله زغال سنگ به گاز سین کیانگ

از منطقه خودمختار سین کیانگ تا شائوگوان، گوانگدونگ، چین اجرا می شود. ظرفیت آن ۸۲ میلیون متر مکعب (۲.۹ میلیارد فوت مکعب) در روز و طول کل آن ۸۳۷۲ کیلومتر (۵۲۰۲ مایل) است. قرار بود این خط لوله در سال ۲۰۲۱ عملیات خود را آغاز کند.

 

توسعه خط لوله نفت و گاز چین به طول ۳۲۸۰۰ کیلومتر (۲۰۳۸۱ مایل) بالاترین میزان در جهان است. طبق گزارش Global Energy Monitor، PipeChina که به طور رسمی به عنوان شبکه خطوط لوله نفت و گاز چین شناخته می شود، به زودی به بزرگترین سازنده خطوط لوله گاز در جهان تبدیل خواهد شد.

روبیکای اخبار جبهه مقاومت
متنی یکتانت

ابو مجاهد

یا رب این را نیز هم از ما بپذیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا